Saturday, January 10, 2009

Resepi Tradisi Ayam BBQ

Di atas permintaan mak ngah ina, mama sertakan di sini resepi tradisi ayam BBQ uncle najib FKE, UiTMPP.

Resepi ini mama gunakan untuk perap 40 ketul ayam.

Bawang besar 10 biji
Bawang merah 2 gengam
Bawang besar Hollan(yg warna putih/hijau) 4 Biji
Halia - 2 (besar ibu jari)
Serai 5 batang
Serbuk lada hitam dan lada putih ( secukup rasa)
Serbuk kunyit 1 camca besar
serbuk cili ( 3 camca besar atau agak2lah)
serbuk kari daging 1 peket kecil
Gula 1/2 kg
garam secukup rasa

semua bawang, halia, serai di blend kemudian masukkan segala serbuk2 dan gula garam. boleh juga diblend lagi.
perap selama 2 malam di dalam peti ais.
kemudian ready untuk dibakar ditepi sungai, hehe...

Insya-ALLAH sedap...

3 comments:

Amalina said...

TQ sist for da recipe. yummy2, nk kena try ni, tapi byk betul jenis bawang nk pakai.

alhan said...

tula mula2 rasa pelik, awat byk bawang dan rempah, tp bila bakar sedap.

Syasya said...

thanx for d recipe...
nnt bile ade kesempatan nk try...
mesti sedaaap...
thhanx again!